Klik hier voor website van Marlou Kursten Kunstbemiddeling

Henk Wolvers


Keramist Henk Wolvers werkt uitsluitend met het bijzondere materiaal porselein. Deze van oudsher uit China afkomstige klei vereist het nodige vakmanschap om er mee te kunnen werken.
Na veel experimenteren kon hij de weerbarstigheid van de materie overwinnen en ontstonden soepele vormen met subtiele kleuren-combinaties.

Henk Wolvers, 'porseleinen schaal'
Henk Wolvers, "porseleinen schaal"

Belangrijke aspecten in zijn werk zijn beweging, transparantie en gelaagdheid in combinatie met structuren en kleurgebruik. Vaak zijn de vormen verwant aan de kom of schaal, maar zij bewandelen steeds nieuwe wegen vol verrassingen.

Henk Wolvers forceert nooit, maar laat het porselein als het ware tot een zekere grens haar eigen gang gaan. Door deze werkwijze ontstaat een spannend evenwicht tussen spontaniteit en doordachtheid.
Door het stookproces te controleren, behoudt het porselein een prachtige heldere uitstraling en verglaast het tot de gewenste hardheid.

Doordat de huid soms weer mat en dan weer glanzend is ervaart men de binnen- en buitenkant nog intenser en krijgen de objecten een nog grotere aantrekkelijkheid.

Henk Wolvers studeerde aan de Akademie voor Beeldende Kunst, AKI, te Enschede en aan de Koninklijke Akademie voor Kunst- en Vormgeving te 's-Hertogenbosch. Hij studeerde af in 1979.

Zijn werk is regelmatig te zien op tentoonstellingen in binnen- en buitenland, waaronder Duitsland, België, Engeland, Verenigde Staten, Oostenrijk en Japan.
In Japan ontving hij in 1994 de INAX-Design prijs, wat o.a. een werkperiode van 3 maanden inhield.
Ook is middels opdrachten en aankopen werk te zien in openbare collecties.