website van Marlou Kursten Kunstbemiddeling

Manfred van der Voort
Hout’crea-tor – vormgever aan hout

 

Manfred van der Voort is sinds 2000 actief onder de naam Hout’crea-tor – vormgever aan hout. Tijdens zijn jeugd heeft Manfred wel eens gedacht om scheepstimmerman te worden. Zijn loopbaan verliep echter anders. Na een computertechnische opleiding is hij gaan werken in de ICT sector. Het ICT werk is erg informatierijk maar gevoelsarm, terwijl dat bij meubelmaken eerder andersom is. Meubelmaken heeft Manfred geleerd door de opleidingen van Hans Koot (Houtwerk Renkum). Daarna heeft hij zich zelf verder ontwikkeld in zijn eigen werkplaats en door literatuurstudie.


Hout'creator, "Organisch bankje III"
Hout'creator, "Organisch bankje III"
beukenhout

 

De massief houten meubels en (gebruiks)voorwerpen die Manfred maakt, kenmerken zich door een organische stijl, of minimalistisch ontwerp en zijn vaak functioneel. Een originele vorm is belangrijk maar mag volgens hem de functionaliteit en bruikbaarheid niet ondergeschikt maken. Manfred vindt het erg belangrijk om zo veel mogelijk met duurzaam verkregen hout te werken (FSC-keurmerk). Hij werkt ook graag met inlands hout. Dat is hout afkomstig uit ons eigen land of soms zelfs regio en daarmee van nature duurzaam.

 

Inspiratie vindt Manfred ondermeer in de natuur. De grillige vormen van een boomstam lenen zich voor zijn organische creaties die de oorspronkelijke boom nog toont. Bouwarchitectuur inspireert hem tot het ontwerpen van meubelstukken die harmonisch aansluiten bij de gebruiksruimte.

 

Hout’creator – vormgever aan hout – werkt veelal in particuliere opdracht. Kennismaking met de opdrachtgever en zich goed kunnen inleven zorgen ervoor dat de wensen vertaald worden in een individueel ontwerp. Manfred werkt soms d.m.v. co-design: het 3D ontwerp in SketchUp is via het Internet beschikbaar en kan in alle rust door de opdrachtgever levensecht bekeken en zelfs ook gewijzigd worden. Dit interactieve ontwerpproces wordt door opdrachtgevers zeer gewaardeerd omdat zij daadwerkelijk meedenken over en zelf meewerken aan hun eigen persoonlijke ontwerp. Naast opdrachten creŽert Manfred ook vrij werk: creaties van eigen ontwerpen of geÔnspireerd op bestaande ontwerpen van bekende vormgevers.

 

Kenmerkend aan de ontwikkeling van Manfred is dat hij zijn grenzen blijft verleggen naar de wat grotere en meer complexere meubels. Daarnaast komt de nadruk ook meer te liggen op het ontwerpen van design meubels.

Hout'creator, "audiomeubel"
Hout'creator, "Adiomeubel"
Europees walnotenhout en Satino gehard glas

 


 

Manfred van der Voort, "logo" Van 4 oktober t/m 15 november 2009 was er een expositie van Ingeborg (Borg) Leeftink (schilderijen) uit Wageningen, Brech (sieraden) uit Delft, Erik Rouwendal (keramiek) uit Wolfheze en Manfred van der Voort - hout'creator (meubelontwerper en meubelmaker) uit Wageningen in het Koetshuis van De Casteelse Poort, Museum Wageningen, Bowlespark 1A te Wageningen.