website van Marlou Kursten Kunstbemiddeling

Toespraak van Jelle de Gruyter
bij de opening van de voorjaarsexpositie


Toespraak van Jelle de Gruyter
Wageningen 21-02-2016
Jelle de Gruyter


Goedemiddag kunstvrienden.
Ik heb iets wat jullie niet hebben. Ik heb hier De Stad Wageningen van volgende week. Met maar liefst de hele voorpagina over deze opening. Ik ga u er uit voorlezen.

Het hoofdartikel, heeft als kop, in het grootste corps:

Opening voorjaarsexpositie Marlou Kursten druk bezocht

Met een kleinere kop er boven, die heet ‘een chapeau’ en die luidt:

Mysterieuze schilderkunst van Yvonne Evers en vrolijke mozaïek van een groep kunstenaars onder leiding van Ingeborg Leeftink, special guest Jacqueline Lincewicz

Het hoofdartikel, voorzien van een grote foto van u, gaat als volgt.

BezoekersWageningen, zondag 21 februari, van onze kunstredactie

In een stampvol Koetshuis achter het Historisch Museum aan het Bowlespark in Wageningen is afgelopen zondag de voorjaarsexpositie van Marlou Kursten geopend.
De zeer kleurrijke expositie bevat schilderijen van Yvonne Evers en mozaïekwerk van een groep kunstenaars onder leiding van Ingeborg Leeftink waaraan meewerkten Elma Breedveld, Hermance Bijl de Vroe en Irene Edel-Albers.
Uit welingelichte kringen is vernomen dat Kursten zelf ook meegewerkt heeft aan enkele mozaïek werken. De niet van ijdelheid gespeende kunstmakelaar hield zich vooral bezig met gemozaïekte spiegels.

Ruim twintig recente, overwegend grote, doeken van Evers, die op zeer inventieve wijze alle horizontaal en op gelijke hoogte zijn opgehangen, laten een ontwikkeling zien van sprookjesachtige, soms haast angstaanjagende taferelen van onschuldige meisjes in een donker bos met enge dieren naar veel lichtvoetiger beelden met nog steeds onschuldige kinderen maar dan tegen een achtergrond van lieflijke kleuren en bloemmotieven.
Hoewel de werken bij eerste indruk de uitstraling hebben van acrylschilderijen bedient Evers zich van zogeheten gemengde technieken: wie goed kijkt ziet dat er ook met krijt, kleurpotlood, olieverf en ja, zelfs met balpen is gewerkt.

Overzicht werken Yvonne Evers

Gastspreker Jelle de Gruyter vertelde dat Yvonne Evers’ werk erg in trek is bij de bedrijven waar Marlou Kursten op professionele basis kunst aan uitleent.

Het mozaïek, waarvan het merendeel op de zolder van het Koetshuis staat opgesteld is een verrassend fleurig geheel, variërend van plat maar toch driedimensionaal werk tot voorwerpen en meubilair die onmiddellijk doen denken aan het mozaïekwerk van de beroemde Catalaanse architect kunstenaar Antoni Gaudí, bekend, niet alleen van de Sagrada Famiglia, maar ook van het magistrale Parc Guëll in Barcelona.
De gastspreker, die overigens als gebruikelijk weer veel te lang aan het woord was, ging nog helemaal in op de etymologische achtergrond van het woord mozaïek, dat afgeleid is van het Latijnse musivum en betekent ‘betrekking hebbend op de muzen’, ‘kunstig’. Van dit Latijnse woord zijn ook de alledaagse begrippen muziek en museum afgeleid. (Lees verder op bladzijde 2)

Overzicht werken Lincewicz en groep

Links onder het hoofdartikel in een apart kader lezen we het volgende.

Jacqueline Lincewicz te gast bij Marlou Kursten
Werken van de uit Polen afkomstige Veenendaalse kunstenares, Jacqueline Lincewicz, bekend van haar Atelier Mozajac, zijn te zien als onderdeel van de Voorjaarsexpositie van Marlou Kursten in het Koetshuis. Plat, maar met veel reliëf, figuratief en verhalend werk over een raaf en een zwaluw, hangt boven. Beneden in de bekende vitrine liggen mozaïekstenen. De kunstenares legt regelmatig een met mozaïek bedekte steen zo maar ergens in Nederland neer… voor de eerlijke vinder. Zij hoopt daarmee mensen niet alleen te verrassen maar ook oog voor detail bij te brengen. “Mensen kijken vaak over dingen heen” aldus de kunstenares.

Jaqueline Lincewicz, "Dropping Art"

Rechts onder het hoofdartikel opent een nieuw artikel, voorzien van een foto van allemaal mensen met een witte doktersjas aan. Oh, dat is een advertentie.

Unieke kunst maken tijdens creatief evenement van Scarabesque
Voor groepen van 10 tot 250 personen verzorgt Scarabesque creatieve evenementen in vele vormen gebaseerd op technieken uit de beeldende kunst.. Er is dus altijd wel iets dat past bij uw bijeenkomst en groepssamenstelling. Samen met de kunstenaars van Scarabesque maakt u in korte tijd een bijzonder mozaïek voor plaatsing in bijvoorbeeld de centrale hal van uw bedrijf of om cadeau te geven aan een speciale relatie of medewerker.
Onder het artikel staat een www-adres en dat blijkt van Ingeborg Leeftink te zijn. Ah, dat verklaart de advertentie!

Naast deze advertentie staat nóg een advertentie. Van een tijdschrift. De kopregel luidt:

Kwartaaltijdschrift voor natuur, kunst en cultuur Nieuwe Veluwe maakt doorstart
Het in Wageningen uitgegeven kwartaalblad Nieuwe Veluwe dat bijna was gestopt, gaat door. Maak (hernieuwd) kennis met dit fraaie tijdschrift over de natuur, kunst en cultuur van de Veluwe. Neem een abonnement en krijg vanaf nu alle nummers thuisgestuurd. Voor € 35,00 per jaar.
Of vul naam, adres, telefoon en e-mail in op de lijst en pak gratis het meest recente nummer van Nieuwe Veluwe!

Tenslotte, op de volgende bladzijde, vinden we de doorlees van de voorpagina.

(vervolg van bladzijde 1, Opening voorjaarsexpositie)

Organisator en kunstmakelaar Marlou Kursten reikte, aan het eind van de toespraak, bloemen uit aan de exposanten. Bijzonder hierbij waren de bloemen voor de mozaïekmakers: de bloemstukken waren versierd met stukjes smalti mozaïek.

Tevens werd nog even speciale aandacht besteed aan Jillis van Nielen, de man met de gouden handen van Museum De Casteelse Poort die altijd een onmisbare rol speelt in het opbouwen van historische exposities, maar ook van kunsttentoonstellingen van Marlou Kursten.

Tot slot verklaarde, onder luid applaus, Jelle de Gruyter de expositie voor geopend!

Hier is het allemaal nog een keer te zien.

het team van de expositie
Wageningen 21-02-2016
Het team van deze expositie.

Expositie 2016

21 Februari - 3 april 2016: Yvonne Evers (schilderijen) uit Arnhem en een Mozaïekproject (met o.a Ingeborg Leeftink en Jaqueline Lincewicz) uit Wageningen in galerie Het Koetshuis van De Casteelse Poort, Museum Wageningen, Bowlespark 1A te Wageningen.
De Vernissage is geweest op zondag 21 februari om 16:00 uur.
De Finissage is op 3 april van 14:00 - 16:00 uur.