website van Marlou Kursten Kunstbemiddeling

Irene Schildkamp

 

Irene Schildkamp (Apeldoorn, 1956) volgde de Pedagogische Academie, en jaren daarna de vakschool voor goudsmeden en de juweliersopleiding.


Irene Schildkamp, Collier
Irene Schildkamp, "Collier
uit de serie tubes"

Emaille op zilver en 18 krt goud,
met rubber.
Irene Schildkamp, Collier
Irene Schildkamp, "Collier"
Zilver met emaille en peridoot
Irene Schildkamp, Broche
Irene Schildkamp, "Broche"
Emaille op zilver met vuuropaal
en tweelingbarokparel

 

Alle sieraden die Irene maakt zijn uniek. Ze werkt met edele metalen zoals goud, zilver en titaan. Haar specialisatie is het gebruik van emaille, een oude versieringstechniek waarbij een glaslaagje het koper, zilver of goud prachtig kleurt. Meestal gebruikt ze daar ook bijzondere edelstenen bij, die het emaille in kleur aanvullen, waardoor het sieraad een klein kunstwerkje wordt. Alle stukken zijn handwerk.


Irene Schildkamp, "Collier"
Irene Schildkamp, "Collier uit de serie dreamscapes"
Zilver met emaille en aquamarijn

 

Irene laat zich vooral inspireren door de natuur, in het bijzonder door aarde en vuur, en werkt ook veel met symboliek. Haar werk kenmerkt zich door vloeiende en ronde vormen en frisse kleuren, waarbij ze de grenzen van de techniek zoekt.
Tijdens het ontwerpen van het vrije werk ontstaan er nieuwe thema’s, die Irene ziet als de rode draad in haar ontwikkeling. Zo ook het thema ‘kant’, waarbij het ragfijne draad en patronen uitgangspunten zijn in haar ontwerpen.


Irene Schildkamp, "Collier"
Irene Schildkamp, "Collier uit de serie rocks"
Bergkristal, en emaille op zilver met rubber

 

Irene Schildkamp, "ring" Van 25 februari t/m 29 maart 2009 was er een expositie van Nikolaj Dielemans (schilderijen) uit Schiedam, Henny van Setten (glasobjecten) uit Muiden en Irene Schildkamp (sieraden) uit Weerselo in het Koetshuis van De Casteelse Poort, Museum Wageningen, Bowlespark 1A te Wageningen.