Kunst van July Leesberg bij Marlou Kursten Kunstbemiddeling

July Leesberg

Museum koopt schilderij `Manhattan aan de Rijn´ van July Leesberg

door Piet Aben

Museum De Casteelse Poort in Wageningen heeft het schilderij ´Manhattan aan de Rijn 2` aangekocht, een werkstuk van de Wageningse kunstenares July Leesberg.

Daarmee zet het museum opnieuw een stap in de richting van een eigen collectie Wageningse kunst.
Het schilderij Manhattan aan de Rijn legt als het ware de skyline van Manhattan, New York op die van de Wageningse haven.
July Leesberg kwam op die nogal opzienbarende gedachte toen ze op zoek was naar een nieuw onderwerp voor haar serie Nieuw Nederlands Landschap.
“Ver kijken hoefde niet: mijn oog viel al snel op de industrie bij de haven. Het viel me opeens op hoe groot dat complex is, zo vlak naast dat kleine Wageningen”, aldus July Leesberg.
Kort tevoren had ze een reis naar New York gemaakt. “Ik zocht de foto’s van die reis op en vond de foto waar ik aan moest denken: Manhattan vanaf de Hudson. De associatie was direct duidelijk.
De silhouetten zijn vergelijkbaar: een stedelijk conglomeraat op een eilandje. Maar nog opvallender: er staat precies zo’n groene silo in New York als in het havencomplex.
Zo is het gebouw van de Verenigde Naties naast de silo’s van Bruil komen te staan. Rijnvallei steekt markant boven alles uit, en de schoorsteen van Bruil beton staat boven op de glanzend groene wolkenkrabber uit New York.”

Kortgeleden werd ook werk aangekocht van de keramiste Iet Cool.
Het museum wil naast het culturele erfgoed van de stad ook de hedendaagse cultuur documenteren. Dat is mogelijk gemaakt door een subsidie van de Vereniging van Vrienden van het Museum

July Leesberg, "Manhattan aan de Rijn 2"
July Leesberg, "Manhattan aan de Rijn 2"
72 x 180 cm;  houtskool, olieverf en eitempera op linnen

 

Voorbeelden in Kunstagenda 2004 en 2008