Klik hier voor website van marlou kursten kunstbemiddeling

Ieneke van der Kooy


Sinds 1998 maakt Ieneke torens. De oorsprong van dit onderwerp ligt in de sokkels van haar bronzen beelden. Deze waren steeds prominenter in het beeld aanwezig: hoog en taps toelopend. En op zeker moment werd voor Ieneke de toren interessanter dan het beeld. Vanaf dat moment heeft zij het beeld weggelaten en werd de sokkel beeld. Voor Ieneke is een toren iedere vorm die hoger is dan breed. Het gebruikte materiaal is divers: papier-maché, katoen, was en steen.


Ieneke van der Kooy, "Gestapelde Toren"
Ieneke van der Kooy, "Gestapelde Toren"
Belgisch hardsteen


Door contacten met de beeldhouwers Adriaan Seelen en Bert van Beek kwam zij in aanraking met steen als beeldend middel. Ieneke werd gegrepen door de mogelijkheden van het materiaal en het ambachtelijke element van het bewerken.Ook bleek het proces van weghalen van materiaal in plaats van toevoegen heel goed bij haar manier van werken te passen. Vanaf 2000 heeft Ieneke torens gehakt in verschillende soorten steen, zoals euville, savonniere, serpentijn, springstone, albast en speksteen.

Ieneke maakt torens vanuit een vooraf in hoofdlijnen bepaald ontwerp, waarbij zij weet welke vorm elementen zij erin wil hebben en met deze gegevens speelt zij.

De laatste tijd heeft Ieneke ook geëxperimenteerd met machinale bewerking van steen. Zij gaat er dan wel vanuit dat de vorm die ontstaat alleen machinaal vervaardigd kan zijn en dus geen snelle variant op een handmatig gehakt beeld. Dit heeft als consequentie dat het ontwerp van te voren helemaal vastligt.