Website van Marlou Kursten Kunstbemiddeling

Hartelief Yvonne


Het werk van Hartelief Yvonne (werknaam van Yvonne Pijnacker - 1968) kenmerkt zich door een grote mate van herkenbaarheid en emotionele zeggingskracht.

Gedichten, quotes, mooie zinnen of songteksten zijn vaak de inspiratie van waaruit Hartelief Yvonne haar veelal mixed media beelden opbouwt. Niet verwonderlijk gezien het feit dat Yvonne een sterk talige achtergrond heeft. Pas in 2011 heeft ze haar jeugdliefde voor het beeld teruggevonden, nadat een auto-ongeluk haar dwong haar leven opnieuw en anders vorm te geven.


Hartelief Yvonne, "With love from the past"
Hartelief Yvonne, "With love from the past"
22,9 x 30 cm; mixed media


Wat stijl betreft is deze 'jonge' kunstenaar nog volop in ontwikkeling, bindend element is de hoge mate van 'tastbaarheid' van het werk, het gebruik van gemengde technieken, vloeiendheid en subtiliteit.

Terugkerende thema's zijn (vrouwelijke) onzekerheid, kenteringen, sensualiteit, eenzaamheid, behoefte aan geruststelling. Thema's die in het emotionele leven van Hartelief Yvonne een belangrijke rol spelen, maar tegelijk zo universeel zijn dat velen zich in de werken herkennen. Hoewel de werken thematisch soms zwaar kunnen zijn, zijn de schilderijen zelden somber. Yvonne leeft dan ook vanuit het rotsvaste vertrouwen dat: "Whether or not it is clear to you, no doubt the universe is unfolding as it should." (uit Dessiderata)


Hartelief Yvonne, "I carry your heart"
Hartelief Yvonne, "I carry your heart" (detail)
40 x 120 cm (hele werk); mixed media