naar website van marlou kursten kunstbemiddeling

John Brandsen


Het instinct, nadenken of niet nadenken van dieren, maar ook van mensen, is de drijfveer voor de totstandkoming van zijn werk.
Mens en dier hebben de constante drang zich naar een doel te werken. Echter, het overgrote deel van het leven wordt gedomineerd door een zeker automatisme.

Naar aanleiding van observaties van zowel menselijke als dierlijke gedragingen, maakt John de beelden. Een tafereel waarin mens en dier samen een absurdistische tegenstrijdigheid met de werkelijkheid laten zien is het ultieme eindresultaat.
Het liefst geeft hij de beelden het karakter van oude mens- en diertaferelen op schilderijen en etsen in een al dan niet sfeervolle setting.
De wollige levendigheid van een houtsnede (Dürer) of ets die een ruwheid en warmte uitstralen, wil hij in een driedimensionaal beeld tot uitdrukking laten komen.

Klei (keramiek) is zijn voornaamste medium. Klei is een natuurproduct waar alles mee kan worden gedaan en waarvan het bakresultaat altijd weer een verrassing is.


John Brandsen, "Beschouwer"
John Brandsen, "Beschouwer"
70 x 50 cm, keramiek


Naast klei experimenteert hij veel met jute en was; daar maakt hij de grote werken van. Was en jute geven een levendig karakter aan het beeld.
Het concept voor het te maken beeld ligt vast; echter de materialen moeten in de nabijheid zijn.
De beelden die hij van was en jute gemaakt heeft, zijn impulsief tot stand gekomen. De grootte van het beeld wordt mede bepaald door de hoeveelheid materiaal.
Eenmaal de was op de jute aangebracht, komt het beeld tot leven.
De gesmolten was wordt met een borstel op de jute aangebracht en dringt diep in de stof binnen en smelt binnen enkele seconden. De jute die nu op huid is gaan lijken vervormt en verkleurt bij temperatuursveranderingen.

Naast het maken van beelden, is John actief als maker van zandsculpturen op festivals in binnen- en buitenland en bij evenementen.