Website van Marlou Kursten Kunstbemiddeling

Evelijn van Bon


Haar groeiende collectie bestaat onder meer uit het thema vrijheid. Gevleugeld en niet aan grenzen gebonden, wordt zij gezocht en alleen gevonden als zij dat wilt. Evelijn komt los van de aarde, te licht voor de zwaartekracht en zweeft eindeloos. Het gevoel van ultieme vrijheid. Er is een voortdurend verlangen naar verandering, iets waarvan zij niets weet, naar iets wat nog komen gaat, een paradijs.

Haar gedachten staan ook stil bij God omdat het belang van religie steeds meer verweven is in de wereld. In haar sieraden verwerkt zij dan ook het thema God in combinatie met beleving, hoop en onder andere seks. De mens en zijn religie brengt niet alleen mooie aspecten. Ook God en oorlog gaan vaak hand in hand. Al schietend wordt teveel gebeden. Hopen doen we toch, maar tevergeefs.

Gaandeweg ontwikkelt Evelijn haar eigen stijl, zij komt steeds dichter tot zichzelf. Elk sieraad heeft een eigen verhaal gebaseerd op haar belevingswereld of het persoonlijke relaas van de opdrachtgever en is met veel passie gemaakt. Het realiseren van de ideeŽn probeert zij telkens kritisch te benaderen, waardoor originele en mooie sieraden tot stand kunnen komen.

Sieraden vrijheid

Evelijn van Bon, Broche
Evelijn van Bon, "Vlieg met mij mee"
Broche, mokume gane, parels

De arend, de koning der vogels is haar inspiratie voor deze broche. Zijn veren vertaalt in mokume van bruinkoper, goudbruin messing en roomwitte parels. De arend verheft zich hoger in de lucht dan welke andere vogel ook en kan recht in de zon kijken. Zo ontstond de legende dat de arend slechts te gast was op aarde en via een opening in het hemelgewelf vloog om te nestelen op de steile rotsen.

Evelijn van Bon, Broche
Evelijn van Bon, "Ik geef je vleugels"
Broche, thermisch gekleurd koper, zilveren granules

Machtige vogels als de raaf verbeelden kracht, moed en kwetsbaarheid. Deze broche glinstert als de zwartblauwe veren van een raaf. Bij sommige indianenstammen wordt verteld dat de raaf de aarde heeft geschapen. Hij droeg in zijn snavel kiezelstenen die hij in zee liet vallen, en daaruit ontstonden de eerste eilanden. Dit sieraad geeft de drager eigen vleugels en daarmee de kracht tot verandering.expositie geweest:
Van 25 november t/m 13 januari 2008 was er een expositie van Henny van Daalen (schilderijen) uit Valburg, Ankie Martens (tassen) uit Ressen en Evelijn van Bon (sieraden) uit Renkum in het Koetshuis van De Casteelse Poort, Museum Wageningen, Bowlespark 1A te Wageningen.

Klik hier voor de foto's van de opening van deze expositie.